Om oss

Vilka är vi ?

Riina Noodapera, andra generationen est i Sverige tillika Estlands Honorärkonsul på Gotland, auktoriserad Gotlandsguide med yrkesbevis från Sveguide juni 2019, certifierad grön livsstilssentreprenör via programmet Nature Bizz mars 2020, landsbygdsrådgivare och projektledare på Hushållningssällskapet Gotland.

Intresseområden; Regional Matkultur, Östersjömat, fisk, fermentering, bakning med surdegskultur, kulturspannmål och mat med identitet.
Estlands politiska historia och utveckling, estnisk kultur, mat och design.

Talar estniska och svenska flytande i alla sammanhang.
Båda föräldrarna kom som flyktingar från Estland till Sverige hösten 1944, vilket präglat många människor från den generationen, som har en historia man inte får glömma.

Anders Nilsson, gotlänning på svärdssidan med rötter i kustsocknen När, f.d. grisbonde från Petes i Linde med rötter i Estlands Svenskbygder på spinnsidan.


Mamma Maria (Maja), kom från ön Vormsi/Wormsö/Ormsö i Estland till Gotland för att tjäna piga 1936 som så många andra från Estlands Svenskbygder. Bara det är värt en egen berättelse. 

Winnie är med och hjälper till oxå. Hon är en Phalénehund som är mycket pratsam och social, som konsulatshund ligger hon på en kudde med tofsar….

Vi bor alla tre i Hemse i ett villaområde och trivs med det. I vårt växthus kan allehanda aktiviteter, kurser och arrangemang göras enligt önskemål för mindre sällskap.

Guideuppdragen utgår från överenskommen plats, med överenskommet fordon.
I vissa fall tar jag hjälp av kolleger för att paketera så bra upplevelser som möjligt.

Ta gärna en personlig kontakt så löser vi det på bästa sätt enligt önskemål.

I dessa tider med utbredning av coronavisuset Covid 19 får vi försöka lösa saker på bästa sätt enligt folkhälsomyndighetens råd.